portal
encyklopedia

WYDAWNICTWO JPF

Comixgrrrlz - komiks kobiecy

WYDAWNICTWO WANEKO

WYDAWNICTWO STUDIO JG

WYDAWNICTWO THE COLD DESIRE

WYDAWNICTWO YUMEGARI

WYDAWNICTWO DANGO


Wishtown

Anime.com.pl

Shima Shop

Insomniadub


Recenzja 1 tomu mangi "Miłość wśród kwiatów wiśni"
Autor: Karolina "Kirhan" Cebula | Data: 20 grudzień 2016 | 138 odsłon
Tagi:   studio jg     morinaga milk   recenzja  
ARTYKUŁY

Milk Morinaga znana jest już polskiemu czytelnikowi z wydanej przez Studio JG pięciotomowej serii „Girl Friends”. Dzięki temu samemu wydawnictwu, po przeszło roku, mangaka ponownie otwiera przed nami drzwi tętniącego życiem liceum, gdzie bezustannie kwitną przyjaźń i miłość. Co przygotowała dla nas tym razem?

 

 

 


  Skomentuj
Więcej

Recenzja 4 tomu Sunstone :)
Autor: Karolina "Kirhan" Cebula | Data: 08 październik 2016 | 243 odsłon
Tagi:   recenzja   sunstone   waneko    
Z każdą spędzaną wspólnie chwilą, Lisa i Ally zakochują się w sobie nawzajem coraz bardziej. Ich uczucia są jasne i klarowne dla wszystkich z ich otoczenia, jednakże one wciąż są przekonane o tym, że ich miłość jest jednostronna i tym samym nie ma szans na spełnienie. Tę niewesołą sytuację jeszcze bardziej pogarsza zazdrość, która pojawia się wraz z rodzącą się między Lisą i Anne przyjaźnią. Bogu ducha winna i zupełnie nieświadoma swojej roli w całym tym dramacie dziewczyna zostaje wciągnięta w bezsensowną „wojnę serc”, którą bezustannie podsyca brak zrozumienia między Lisą i Ally oraz ich ośli upór w zaprzeczeniu temu, co oczywiste.
  Skomentuj
Więcej

Recenzja 3 tomu "Sunstone" :)
Autor: Karolina "Kirhan" Cebula | Data: 28 maj 2016 | 357 odsłon
Tagi:   sunstone   recenzja      
NOWOŚCI Życie to bezustanny rollercoaster, seria połączonych ze sobą mozolnych wyjazdów pod górę i gwałtownych zjazdów w dół, które mogą być przenośnią codziennych wydarzeń lub mających nad nami władzę emocji. Mam wrażenie, że pod tym pojęciem z powodzeniem może kryć się także „Sunstone”, jako że tytuł ten ukazuje życie i codzienność, wzloty i upadki niektórych ludzi w sposób tak dokładny, że niemal intymny, co mimo tematyki komiksu nie ma nic wspólnego ze scenami łóżkowymi. Cóż, postawmy więc sobie pytanie, co przygotował dla nas autor w trzecim tomie tej nietuzinkowej serii – wjazd czy zjazd?
  Skomentuj
Więcej

Recenzja drugiego tomu mangi "Wybranki Jej Wysokości"
Autor: Karolina "Kirhan" Cebula | Data: 02 kwiecień 2016 | 514 odsłon
Tagi:   wybranki jej wysokości   kotori   recenzja    
NOWOŚCI Faktem jest, że „Wybranki Jej Wysokości” to tytuł raczej słaby, którego jedyną zaletą może być fakt, iż nie zmusza czytelnika do myślenia, dzięki czemu może stanowić chwilową, mało ambitną rozrywkę w sam raz na stresujące lub dołujące dni. Niemniej jednak, mamy do czynienia z mangą dwutomową, a to sprawia, że mimowolnie chcemy poznać poziom kontynuacji. Pozostaje więc postawić sobie pytanie, jak „dwójka” wypada w porównaniu z marnym początkiem.
  Skomentuj
Więcej

Recenzja drugiego tomu "Sunstone" :)
Autor: Karolina "Kirhan" Cebula | Data: 13 luty 2016 | 585 odsłon
Tagi:   sunstone   waneko   recenzja    
ARTYKUŁY Czas pędzi jak szalony, czego dowodem jest trzymany przeze mnie w rękach drugi tom „Sunstone”. Jeszcze niedawno seria była zaledwie daleką zapowiedzią, która przed Bożym Narodzeniem przybrała materialną postać pierwszego tomu, a już teraz możemy cieszyć się kontynuacją tego naprawdę wartego naszej uwagi tytułu. Nie zwlekajmy więc i zanurzmy się w kolejnej odsłonie tworzonej przez Stjepana Sejica historii.
  Skomentuj
Więcej

Recenzja mangi "Wybranki Jej Wysokości".
Autor: Karolina "Kirhan" Cebula | Data: 31 styczeń 2016 | 632 odsłon
Tagi:   kotori   wybranki jej wysokości   premiera    
NOWOŚCI

Ostatnimi czasy fani yuri nie mogą narzekać na ciszę w fandomie, jako że powoli liliowa tematyka rozwija skrzydła na naszym małym ryneczku mangowym. Po naprawdę dobrych szkolnych okruchach życia od Waneko i Studia JG oraz niezwykle interesującym, przeznaczonym dla dorosłych czytelników „Sunstone”, przyszła pora na niezobowiązującą, lekką komedię od Kotori. Czy był to z ich strony strzał w dziesiątkę czy w kolano? Na to pytanie odpowiedzą nam  „Wybranki Jej Wysokości”.


  2 komentarze
Więcej

Recenzja "Sweet Guilty Love Bites"
Autor: Karolina "Kirhan" Cebula | Data: 19 styczeń 2016 | 764 odsłon
Tagi:   waneko   sweet guilty love bites   recenzja    
NOWOŚCI

Po tym jak polski rynek mangowy zasypały tytuły spod znaku yaoi, przyszedł czas na przeciwny biegun miłości homoseksualnej, który odnajdujemy w coraz częściej pojawiających się u nas pozycjach yuri. Niezaprzeczalna nisza zaczęła wypełniać się coraz nowszymi mangami, z których każda ma nam do zaoferowania coś innego. Nie inaczej jest więc z mangą „Sweet Guilty Love Bites”, która niewątpliwie różni się od dotąd wydanych pod kilkoma niewielkimi, ale wartymi uwagi względami.

 

 

  4 komentarze
Więcej

Recenzja 1 tomu komiksu "Sunstone"
Autor: Karolina "Kirhan" Cebula | Data: 14 grudzień 2015 | 744 odsłon
Tagi:   recenzja   sunstone   waneko    
NOWOŚCI Kiedy wydawnictwo Waneko ogłosiło  wydanie „Sunstone”, zaskoczyło wielu czytelników, którzy nie spodziewali się wydania tego tytułu, a przynajmniej nie podejrzewali Waneko o tak odważny krok w stronę yuri. W końcu do tej pory wydawnictwo mogło pochwalić się tylko wypuszczanymi od czasu do czasu pozycjami zawierającymi wątek shoujo-ai. A jednak stało się, i oto w naszych rękach znajduje się teraz pierwszy tom wyczekiwanego z niecierpliwością komiksu „Sunstone”. Czy naprawdę było na co czekać? Tego pytania na pewno nie pozostawię bez odpowiedzi.
  Skomentuj
Więcej

Recenzja piątego tomu mangi "Girl Friends"!
Autor: Karolina "Kirhan" Cebula | Data: 28 sierpień 2015 | 1144 odsłon
Tagi:   girl friends   milk morinaga      
ARTYKUŁY
Wszystko kiedyś się kończy, także mangi tak przyjemne dla ducha i godne polecenia jak „Girl Friends”. Ponieważ piąty tom stanowi ostatnią odsłonę naszej przygody z tym tytułem, możemy zadać sobie pytanie, czy Milk Morinaga sprostała niełatwemu zadaniu, jakim jest zakończenie serii. Do tej pory radziła sobie znakomicie, ale czy zdołała utrzymać tę tendencję?

  Skomentuj
Więcej

Recenzja czwartego tomu mangi "Girl Friends" :)
Autor: Karolina "Kirhan" Cebula | Data: 18 czerwiec 2015 | 1169 odsłon
Tagi:   recenzja girl friends        
ARTYKUŁY

Znajdujemy się o krok od zakończenia serii, która wielu fanom yuri, miłośnikom shoujo-ai oraz osobom zainteresowanym spoza fandomu bez wątpienia sprawiła ogromną przyjemność. „Girl Friends” od finału dzieli zaledwie jeden tom, toteż autorka musi powoli zamykać swój uroczy, szkolny romans yuri z komedią w tle, a także dotrzeć do pikantnych konkretów. Czy jest na dobrej drodze ku sensownemu zakończeniu? Przekonajmy się.

 

 

  Skomentuj
Więcej



Web site powered by PostNuke

All characters and trademarks are property of their respective owner. 'Free Soul' copyright belongs to Ebine Yamaji. All the rest by YURI.PL TEAM.

Antologia Białej Lilii Carciphona Antologia Yuri  Antologia Yuri


wyświetl PostaKonkurs na ko..
 Altena [06. Gru-13:00]
wyświetl PostaFilmy
 Hokusai [26. Lis-11:52]
wyświetl PostaManga josei?
 Alextash.. [08. Paź-16:50]
wyświetl PostaPulse - Ratan..
 Alextash.. [03. Paź-09:44]
wyświetl PostaNowe mangi w ..
 Midgards.. [11. Sie-22:27]

[Wejdź na Forum]


W tej chwili nie ma żadnego użytkownika.


Nowości w encyklopedii. If This Wish Comes True